lauantai 16. heinäkuuta 2016

Vieraskynä: Gluteenitonta auringossa Keravalla



Kävin viime viikonloppuna tapaamassa ystäviäni Kesäkahvila Foodinissa Keravan kartanossa. Vehreä puutarha loi kodikasta tunnelmaa puiden katveeseen sijoitetulle isolle terassille, jossa oli mukavan rauhallista nauttia kesäkahvilan antimista. Kartanon puutarhassa oli samaan aikaan myös markkinat. Polun reunalla aitauksessa oli suloisia vuohia, joiden luona parveili koko ajan lapsiperheitä. 


Olen noudattanut gluteenitonta ruokavaliota keliakian takia 27 vuotta. Olen tottunut siihen, että kahviloiden gluteenitonta tarjonta vaihtelee suuresti, eikä aina löydy sellaista tarjottavaa, joka minulle sopisi ja maistuisi. Takavuosina tyydyin usein kupilliseen kahvia. Kysyessäni gluteenitonta Kesäkahvila Foodinissa tarjoilija pysähtyi ja katsoi minua lämpimästi sanoen: “Täällä on kaikki gluteenitonta. Saat valita vapaasti kaikesta siitä mitä on tarjolla.” Vastaus oli varmasti merkityksellinen sekä asiakkaalle että varmasti myös tarjoilijalle. Tuntuu erityisen hyvältä saada valita useammasta ruokalajista - aivan kuten ruokavaliottomat ihmiset tekevät joka päivä.


Hyödynsin tilaisuuden ja söin ensin lohipiirasta, jossa lohi oli leivottu matalan pehmeän pohjan päälle. Piiras oli maukasta ja ruokaisaa, ja sen seuraksi join kahvia perinteisestä, sirosta kukkakuvioisesta kartano-kahvikupista. Jälkiruoaksi maistelin raparperi-suklaakakkua ja mansikkakakkua. Raparperikakku oli sopivan makeaa kirpeällä reunamaulla. 


Nautin erityisesti kartanon kiireettömästä elämänrytmistä. Jos sää olisi ollut pilvinen, olisin luultavasti istunut kartanon olohuoneessa, mutta aurinkoisella säällä pihaterassi oli verraton paikka. Levon lisäksi Keravan kartanossa on mahdollista harrastaa joogaa ja melontaa.. Suosittelen lämpimästi tätä kohdetta Keravan seudulla asuville ja vieraileville. Maalaisidylliä sopii toki tulla ihmettelemään Helsingistäkin saakka. Minä tulin Tampereelta. 




Kirjoittaja on hyvästä ruoasta ja juomasta tykkäävä keski-ikäinen markkinointiekonomi ja Keliakialiiton varapuheenjohtaja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti